Turneringene!

Hver forsommer (mai/juni) de siste årene har Cementen arrangert den største og mest prestisjetunge Backgammonturneringen i sørvest-Norge!

Opprinnelig startet turneringen opp som en Backgammon-turnering som vekselvis skulle arrangeres i Stavanger og Oslo med en turnering hvert halvår. Den første ble arrangert i Oslo november 1989, den neste i Stavanger (Cementen) i mai 1990. Høsten 1990 arrangerte Oslo den siste turneringen de greide å ha ansvaret for, etter dette er alle arrangert av og på Cementen - men det skulle gå to år fra den siste i Oslo til den neste turneringen på Cementen, og ingen ble arrangert i 1991.

De siste årenes turneringer
på Cementen har fått folk til å gå og busse fra de underligste bosteder innenfor og utenfor byens grenser for å delta. Det som drar menneskehetens ypperste representanter til spillebrettet, - til terningene og spillesteinene - er håpet om å bli vinneren av det storslagne og ettertraktete troféet: Vandrebeltet! Vinneren av turneringen får Vandrebeltet til sin eie fram til neste års Backgammon Grand Prix Turnering. Det å kunne bære Vandrebeltet er en ære som langt overgår noe annet en øldrikkende Backgammonspillende Cementen-gjenger kan håpe på.

De siste årenes turneringer
har trukket mellom 30 og 35 deltakere, og har foregått som en kombinasjon av innledende runder (serie) og utslagsmetoden. Innledningsvis deles alle deltakerne inn i grupper à 4 spillere, der alle skal spille mot hverandre en gang i matcher der det gjelder å komme først til fem -5- poeng. Etterpå settes det opp en cup i to grupper, slik at de to beste fra innledende runder ikke kan/skal møtes før finalen (dersom de kommer så langt). Utslagsspillet (finalerundene) spilles fra 1/16 (sekstendedels) finaler, dvs. at 32 deltakere går videre. Utslagsrunden spilles i matcher der den som først får fem -5- poeng vinner. Finalene (bronsefinalen og finalen) spilles til 7 poeng.
Oppmøte spilledagen er senest kl. 13.00, vanligvis er turneringen ferdig mellom 20.00 og 21.00. Mellom de innledende rundene og utslagsspillet (finalerundene) er det en matpause.


©1996-98 Geir Lund